Blog açtıktan sonra neler yapılmalı? Blog açtıktan sonra adım adım hangi işlemler yapılmalı? Blogumu açtım şimdi ne yapmalıyım? Ve daha birçok sorunun cevabını bu yazımızda vereceğiz.
Blog açmaya karar verdiğiniz andan itibaren bu ana kadar birçok konuda ilerleme kaydettiniz.
- Nasıl bir blog olacak bunun planı hazır
- Hangi alanda yazılar yazacaksınız karar verdiniz
- Alan adınızı ve hostinginiz tamam WordPress çoktan kuruldu bile!
Peki ya şimdi ne olacak? Aşama aşama ipuçlarını vereceğim tabi bunları geliştirmek sizin elinizde. Öncelikle şunu önemle belirtelim bu yazı WordPress kullanıcıları için hazırlanmıştır. Tüm öneriler bu göz önünde bulundurularak verilecektir. Kısa bir süre sonra Blogger ile ilgili de yazı yayına girecek merak etmeyin.
Blog Açtıktan Sonra Yapmanız Gerekenler
Tema Seçimi ve Yükleme
WordPress kurulduğunda size bazı temalar sunulur. Ancak bunlar çok basit temalardır. Eğer bunlardan birini kullanmayacaksanız yeni temanızı seçip yüklemeniz gereklidir. Temanızı seçip yükleyip (Görünüm – Temalar bölümünden) ilgili işlemleri tamamlamalısınız.
- Orjinal ve lisanslı tema kullanın.
- Tema güncellemelerini takip edin.
Cache Eklentisi Yükleyin
Cache konusu önemli önbellekleme sağlayan Cache sistemini kullanmanız sitenizin hızına doğrudan etki edecektir. Uzun bir süre Wp Super Cache kullandım ancak kesinlikle harika ve iyi olan WP Fastest Cache eklentisidir. Ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Ücretli olan Pro’da ek özellikler de var.
Spam Eklentisi Akismet Kullanmak
Spam yorumlar sıklıkça karşılaştığımız bir durum ve eğer önlem alınmazsa hem site değerlerine kötü etki eder. Hem de uğraşıp durursunuz. Ancak Akismet eklentisiyle bu durumu en başından kontrol altında tutabilirsiniz. Kurulumu son derece kolay olan Akismet sayesinde yorumlara filtre uygulanır. Bu temel işlemlerden biridir sakın atlamayın ve mutlaka kurulumu yapın.
All in One Seo Eklentisini Kurun
Seo önemli bir konu ancak yeni siteler için önemli olan şey ilk başta kendini doğru tanıtmak ve doğru bir şekidle hareket etmektir. All in One Seo eklentisi son derece faydalı kullanımı kolay bir eklentidir. Bu eklentinin ayarlarıyla ilgili birçok faydalı içeriğe Google üzerinden ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken biraz araştırmayla kurulumu tamamlamak.
WordPress Temel Ayarların Yapımı
- Kalıcı Bağlantı Ayarları
- Saat Dilimi ve Tarih
- Site Bilgileri
- Yazar Bilgilerinin Ayarlanması
gibi bazı temel ayarları panelde kolayca ulaşabileceğiniz ayarlar sekmesinden güncelleyin. Çünkü bunlar önemli ayrıntılar içerik girmeden bu ayarların tamamının yapılandırılması doğru olacaktır.
Temel Sayfaları Oluşturmak
Blogunuzu açtığınızda insanlar sizin hakkınızda bilgi edinmek isteyebilir. Ayrıca ulaşılabilir bir durumda da olmalısınız.
- Hakkımda, İletişim Sayfalarının Oluşturulması
Bu sayfaları oluştururken blogunuza göre en uygun şekille oluşturun. İletişim sayfası için iletişim formu eklentisi kurabilir ya da Google Formlarda kendi iletişim kutunuzu yaratabilirsiniz.
Favicon Eklemek
Favicon simgenizi eklemeyi unutmamalısınız. Tarayıcınızda sitenizin bir nevi simgesidir. Renk, çözünürlük gibi ayrıntılara dikkat etmeyi unutmayınız.
Google Kayıt ve Google Analytics Kullanılması
Blogunuzu mutlaka Google Search Console – Google Web Araçlarına kayıt etmelisiniz. Bunun için doğrulamada isteyecektir. Analytics işlemini yapıp sonra doğrulayın çünkü web araçlarında otomatik Analytiycs seçeneği ile doğrulama var kolayca doğrularsınız. Analytics sitenizin değerlerini görmeniz bakımından son derece önemli.
-
- Ziyaretçiler
- Oturum süreleri
- Sayfa Görüntülemeleri
- Okunan Sayfalar
- Hit Kaynakları
Ve daha onlarca özellik bulunmaktadır. Google Web araçları ise sitenizin sağlığını takip edebileceğiniz, index, site haritaları, tarama gibi temel ayarların olduğu sayfadır. Burada sitenizle ilgili tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Sitenizi göndermeyi unutmayın. Bununla ilgili eklenti ve bazı ayarlar var. XML Eklentisi ve All in One Seo yardımıyla kolayca sitenizin haritasını oluşturabilir ve gönderebilirsiniz.
Temel bilgileri verdiğimiz WordPress’te özellikle ilk etapta bunlara dikkat etmek ve ayarları gerçekleştirmek faydalı olacaktır. Sonrasında odaklanmanız gereken şey içeriktir. Yine bu konularla ilgili detaylı yazıları paylaşıyor olacağız.
blogspot kullanıcıları için çok kısıtlı içerikler var nereye elimizi atsak wordpressle alakalı blog anlatımları mevcut :(.