Mübaşir Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde görev yapmakta olan ve Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan kişilerdir.
Bu kurumların dışında herhangi bir çalışmaya imkânına sahip olmayan mübaşirler genelde halk arasında davaları çağırmakla görevli oldukları bilinir. Ancak farklı birçok göreve sahip olan mübaşir çalışma şartları ve maaşlar oldukça iyi denilebilir.
Mübaşir Nasıl Olunur? Çalışma Şartları ve Maaşlar
Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan iş ilanlarında mübaşir olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, askerle ilişkisi bulunmamak, hırsızlık yada yüz karartıcı suçlardan hüküm giymiş olmamak, kamu haklarından mahrum olmamak, ön lisans mezunları için 70 puan ve üzeri olan lisans mezunları için ise başvuru yapılacak yılın taban puanına göre belirlenen puanın alınması yeterli oluyor.
Ancak bundan sadece başvuru hakkına sahip olan kişilerin özellikleridir. Başvurusu olumlu olarak değerlendirilen adaylar sözlü mülakat sınavına çağırırlar açıktan atama yolu ile işe alınan mübaşirler sözlü mülakata geçtikleri zaman işe başlayabilirler. Genel olarak mübaşir nasıl olunur sorusuna şartları sağlamak ve sözlü sınavı geçmek yeterli denilebilir.
Mübaşir Çalışma Şartları ve Maaşlar
657’ye Tabi olan devlet memuru oldukları için mübaşirler haftada iki gün tatil yaparlar. Günlük 8 saat çalışma süresine sahip olan mübaşirler nöbetçi mahkemelerde çalışmaları durumunda vardiyalı bir şekilde görev alırlar. Diğer yandan mübaşir çalışma şartları ve maaşlar şu şekilde belirtilebilir;
- İşe yeni başlayan mübaşirler 9/1 üzerinden başlayacakları için 2396 TL net maaş ile işe başlarlar.
- 3 yıl hizmet veren mübaşirler 8/1 derecesine geçtikleri için 2399 TL maaş alırlar.
- 6 yıllık çalışan mübaşirler 7/1 derecesinde memur oldukları için 2493 TL maaş alırlar.
- 25 yıl ve üzeri çalışan mübaşirler ise ¼ derecesinde çalıştıkları için 2647 TL maaş alırlar.
Bunların dışında evli olanlar ve çocuk sahibi olanlar için devlet tarafından çocuk ödemesi ve aile yardımı yapılır. Mübaşirler duruşma sırasında tarafları ve tanıkları salona çağırmak için görev almalarının yanı sıra hakim tarafından verilen diğer emirler uygulamak, duruşma tarihi ertelenmesi durumda bunu taraflara bildirmek ve duruşma sırasında herkesin ayağa kalkmasını sağlamak gibi görevlerde de çalışırlar.
Mahkemeye ait olan posta bir tebligat evrakı listesini posta işletmesine teslim etme görevi nedir sahip olan mübaşirler kılık kıyafet yönetmeliği gereği resmi üniforma giymek zorundadırlar.