İçerik yönetim sistemlerinin atası olan ve günümüzde websitesi olan hemen hemen herkesin kullandığı WordPress sayısız avantajlarıyla birlikte zaman zaman size bir takım dezavantajlar da sunabiliyor.
Nedeyse sınırsız olan her derde çare olan eklenti ve tema kütüphaneleri sayesinde çok tercih edilen WordPress bazen bize ‘bazı çareler yeni dertler getirir’ cümlesini söyletiyor. Bunun en önemli durumlarından biri istediğimiz herhangi bir konuda yüklediğimiz eklentilerin bazılarının yeterince optimize edilmemiş olması, gerek olmadığı halde her sayfada css,js gibi site hızımızı düşürecek kodların ekstra olarak çağrılmasına neden olması diyebiliriz. Buna örnek verebileceğimiz birçok durum olsa da yine WordPress kullanıcıların çoğu da kabul edecektir ki hem site boyutu hem de site hızı açısından ne kadar az eklenti o kadar çok fayda olarak geçiyor.
Peki WordPress kullanıcıları oturup bu sorunlara rağmen aynı şekilde kullanmaya devam ettiler mi? Tabii ki hayır! WordPress’in açık kaynak kodlu olması sınırsız eklenti ve tema ağını oluştursa da bir yandan da çıkan her soruna çare olmak isteyen gelişmiş WordPress kullanıcılarını da bünyesinde bulunduruyor. Konumuz site hızı olduğuna göre buna verebileceğimiz en iyi örnekler site hızı sağlayan eklentiler. Peki hangi eklentiler olmazsa olmaz ve ne işimize yarıyorlar?
1- Cache
Cache kısaca sitemize ilk kez giren kullanıcının sitemizin en güncel halini her girdiğinde indirmek zorunda kalmadan önbelleklenmesi yani önyüklenmesi olarak nitelendirebiliriz. WordPress olsun yada olmasın bir sitenin hız kazanması için ana faktör bu sistemi olup olmadığı ve doğru kurulup kurulmadığıdır. Önerebileceğimiz her açıdan işinize yarayacak eklentiler ise başlangıç seviyesi ve basit bir eklenti olması için WP SUPER CACHE, gelişmiş ayarlara sahip güçlü ayrıca birçok özelliğe sahip olan ancak yanlış kullanımlarda site kodlarını bozabileceğinden şimdi adını vereceğim eklentileri adha gelişmiş kullanıcılara öneriyorum. Bu eklentiler ise W3 Total Cache ve Wp Optimize eklentileri. İçlerinde Minify yani kod sıkıştırmasından tutun combine dediğimiz birleştirme yöntemi, çok gelişmiş bir Cache sistemi ve seçeneklerini size sunuyor. Ayrıca site hızını arttırmada ve sitenizi düzenli olarak ziyaret eden kullanıcıların sitenizde gezerken en hızlı şekilde sitenizi kullanabilmelerini sağlıyor.
2-Sitede kullanılan görseller
Sitenizin boyutunu etkileyen aslında en ciddi faktör görsellerin kullanılan boyutları ve formatlarıdır. Gerekmedikçe PNG ve çok yüksek kaliteli, kısaca yüksek boyutlu görseller kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor. Özellikle bir görseli ekleyeceğiniz alana fazlasıyla büyük görseller eklememeye özen gösterin. Örneğin sitenizde haberlerinizin görsellerinin boyutu yaklaşık 650x400px olduğunu varsayalım. Eğer siz gidip 4000×2000 gibi çok yüksek boyutlu bir görsel yüklerseniz bir açıdan gereksiz yere sitenizi yavaşlatmış olacaksınız. Neyse ki yüksek boyutlu görseller sitenizde olsa bile bunları kolayca sitenizde kullanılan özel boyutlara bölen çok güzel eklentiler mevcut. Ayrıca sadece boyutlandırma yapmıyorlar görselleri internet ortamına uygun hale getirerek fiziksel boyutlarını indirip sıkıştırabiliyorlar. Bu konuda çok fazla alternatif olsa da Wp Smush it ve Force Regenerate Thumbnails gibi eklentilere veya benzerlerine göz atabilirsiniz.
3-Hosting
Sitenizde kullanacağınız Öğeler, kodlar eklenti ve bütün sistemler hızı olumlu olumsuz tetiklese de ana faktörlerden bir tanesi de kullandığınız hosting paketi veya sunucunuzun durumudur. Burda en önemli bakmanız gereken sunucu veya hostingin WordPress uyumlu olması, hatta mümkünse WordPress hosting olarak nitelendirilen tamamen WordPress özel oalrak ayarlanmış hosting paketleri kullanmanızdır. WordPress hosting sistemine ekstra yük bindiren bir yazılım olduğundan kendisine uyumlu olan, yüksek kapasiteli ve sunucu cevap süresi yüksek hostingleri tercih etmeniz site hızınızı olumlu yönde etkileyecektir.